Syrummet

Jag har turen att ha så pass mycket yta att jag kan ha ett eget syrum.
Fördelen med det är att jag inte behöver packa upp och ner med alla saker hela tiden utan kan bara gå in och sätta mig vid maskinerna.

Min maskinpark består av

– en vanlig symaskin

– en overlockmaskin (som skär och kastar kanterna i en och samma moment)

– en täcksömsmaskin (för dekorsömmar och bandkantning)

– en Philips strykstation (ångstation).

 

Topp fem saker i syrummet

 1.  Rena ytor. Jag kan inte jobba om det är grejer i vägen hela tiden så jag städar undan allt eftersom hela tiden så jag hela tiden har stora, tomma ytor att jobba på.
 2. Skärmatta & rullkniv samt en vass tygsax. Jag skär ofta ut tygerna med rullkniv istället för att klippa. Det ger mer exakta bitar och är avlastande på handlederna.
  Jag har en ergonomisk rullkniv och ser till att byta blad med jämna mellanrum så det alltid är vasst. Då behöver man inte trycka utan kniven glider som en het kniv genom smör.
  Syr man lappteknik är rullkniv att föredra.
  Jag har två olika tygsaxar – en Fiskars självfjädrande sax samt en vass skräddarsax.
 3. INSTRUKTIONSBOKEN för respektive maskin. De ska alltid finnas nära till hands så man kan kolla inställningar, rekommendationer och felsöka om något är på tok.
  Det spelar ingen roll om man har flashiga maskiner om man inte kan dem, så det är bara att läsa instruktionsboken utan och innan ett par varv :)
 4. Bra belysning. Jag har rätt mörka väggar så det krävs bra belysning när det inte är dagsljus ute. Behövs det stödljus så har jag en pannlampa med led-ljus. Man ser inte klok ut när man sitter med den på men det ger så bra sken så det är värt det :)
 5. Tålamod. Rom byggdes inte på en dag så jag förväntar mig inte vara en stjärndesigner över en natt. Jag syr för att det ger mig mental vila och är ett utlopp för min kreativitet. Det blir fel, inte som man tänkt sig emellanåt. Då får man försöka lära av misstaget istället för att bli irriterad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *